Atilay Uslu, oprichter en eigenaar van Corendon. En stinkend rijk.

Atilay is geboren in Turkije en kwam na zijn eerste levensjaar al naar Nederland. Toen hij 10 jaar was telde hij iedere avond al zijn centjes (waarschijnlijk evenveel als hij nu tussen zijn bank vindt), als kind was hij namelijk al vastbesloten om miljonair te worden. Niet om macht, nee, puur om te kunnen stoppen met werken en financiële zekerheid te hebben. Hoe heeft hij dat voor elkaar weten te krijgen? In de rest van de tekst zullen we dat toelichten.

Achtergrond

Na zijn mbo-opleiding elektrotechniek is Atilay gaan werken bij Fokker en PTT Telecom. Toen hij er hier achter kwam dat zijn baas al niet genoeg verdiende om miljonair te worden, besloot hij het over een andere boeg te gooien. Hij nam in 1990 de shoarmazaak van zijn oom over. Deze liep zo goed dat hij binnen een half jaar al zijn schulden had afgelost.

Van shoarmazaak tot touroperator

Vier jaar nadat hij de shoarmazaak overnam startte hij een reisbureau dat vooral aan Turkse Nederlanders die op familiebezoek gingen tickets verkocht (Mega Reizen). In 1997 startte hij Travel Contact, een bedrijf dat via Teletekst reizen van andere reisorganisaties verkocht. Travel Contact werd later Corendon, een bedrijf dat zich in het begin richtte op geheel verzorgde vakanties naar Turkije. Omdat grote luchtvaartmaatschappijen geen stoeltjes meer wilden verkopen aan Corendon, besloot Atilay een eigen luchtvaartmaatschappij op te richten (Corendon natuurlijk). Van deze keuze zal hij zeker nooit spijt krijgen. Corendon werd nog groter toen het bedrijf door nieuwe regels ook omzet in andere landen moest gaan halen. Het opereert sindsdien naast Turkije in vakantielanden als Bulgarije, Egypte en Griekenland.

Atilay zegt dat op vliegtickets van Corendon bijna geen marge zit, waardoor vliegen goedkoper is en mensen sneller zullen kiezen aan boord iets te kopen, waar hij dan weer aan verdient. Slimme man, die Turk.

De tussenstand

Inmiddels is Corendon al zo groot geworden, dat het bedrijf zelfs hotels koopt en laat bouwen, ze nemen dus nog een schakel in de keten over. Wij zijn benieuwd hoeveel meer Atilay Uslu nog weet te bereiken. Maar wat heeft hij nu eigenlijk bereikt?

Atilay heeft samen met zijn zakenpartner Karaer twee derde deel van de aandelen van Corendon in handen. Het bedrijf haalt een jaarlijkse omzet tussen de 400 en 450 miljoen euro, deze bestaat uit ongeveer 7 miljoen euro winst. Naast de winstuitkering geeft Uslu zichzelf een salaris van ongeveer €50.000 per jaar. Dit is het bedrag dat hij vroeger wilde gaan verdienen om financieel onafhankelijk te worden. Toch mooi, dat zo’n man die zo groot is geworden blijft bij zijn droom en niet in dikke auto’s gaat rondscheuren.

Slot

By the way, we hebben geen foto van Uslu toegevoegd omdat deze helaas allemaal een copyright hebben, waardoor we in de problemen zouden kunnen komen. Wij hopen dat jullie het interessant vonden over deze echte ‘Self Made Millionair’ te lezen. Heb je vragen of tips voor ons? Mail ze gerust naar selfmademillionair@hotmail.com. Volgende week zondag zullen we weer een stukje over een self made miljonair publiceren. Save the date!

 

Plaats een reactie